Yerden ısıtmanın en çok tartışılan olumsuz yönlerinde birisidir. Isınan havanın yükselerek soğuk hava ile yer değiştireceği kaçınılmazdır. Radyatör kullanılan mekânlarda, radyatör arkasındaki duvarların kirlendiği, radyatörlere yakın perdelerin simsiyah olduğu bir gerçektir. Genellikle soğuk günlerde 80-90°C olarak radyatörlere giren su 65-70°C olarak geri döner ve bu tozların kuruyup havalanmaları için yeterli olan bir sıcaklıktır. Yerden ısıtmada ise zemin yüzeyler maksimum 29°C civarındadır ya da genellikle daha düşük bir değer ölçülür. Bu düşük sıcaklıktaki hava hareketi, tüm yüzeyde üniformdur ve hızlı bir akım içermez. Yavaş da olsa yükselen hava, küçük toz zerrelerini insanların solunum yaptığı seviyeye kadar taşıyacaktır.
Varis rahatsızlığının esas faktörleri kesin olarak belli değildir. Varisin tıp çevrelerince, uzun süre ayakta kalma, hamilelik, şişmanlık, oturarak çalışma, hareketsizlik, yaşlılık ya da ilaç kullanımı gibi nedenlerden kaynaklandığı söylenmektedir. Yerden ısıtmanın ayaklarda varis yaptığına dair hiçbir teknik bilgiye rastlanmamıştır. Ancak insanlar arasında böyle bir kanı yaygındır.
Almanya’nın Mönchengladbach şehrinde bulunan “GesellschaftfürangewandreexperimentelleAllergieforschung” (Alerjiye Dayanan Deneysel Tatbikatları Araştırma Cemiyeti) tarafından bir deney gerçekleştirilmiştir. Döşemeden ısıtmaya sahip tabanın üzerinde boydan boya halılar bulunan 11 oturma odasının sekizinde hiçbir mite böceğine, yani ev tozu içinde barınan hayvancıklara rastlanmamıştır. Odalardan üçünde ise sadece mite böceği leşi tespit edilmiştir. Radyatörle ısıtılan odalarda daha yüksek oranlarda mevcut olan nemli hava nedeniyle taban döşemeleri hizasında ve her m²‘de bu mite böceklerinden 30.000 tanesine rastlanmaktadır.
Yerden ısıtma boruları, plastik esaslı malzemedendir; tüm bağlantı ve testler yapıldıktan sonra koruyucu şap atılmaktadır ve onun üzerine ahşap seramik veya benzeri kaplama gelmektedir. Her ne kadar dikkat edilse de tüm odanın tabanına yayılmış olan bu boruların, inşaat süresince mükemmel şekilde korunması zordur. Son kaplama işlemi yapılmadan önce, bir kez daha test yapılarak; delinen boru var ise tamir edilmelidir. Yapı tamamlandıktan sonra oluşacak bir delinme durumunda (dıştan bir etki olmadan çürüme veya kendi kendine açılma söz konusu değildir), delik olan devre ( lup), kollektörlerdeki vanalarından kapatılır, ıslak olan nokta açılır, rekor eklemesi ile kolayca tamirat yapılır ve kapatılır. Bu tamirat esnasında, sadece delik tespit edilen devre kapatıldığı için ısıtma işlemi devam eder.
1 m ² yerden ısıtma yüzeyinden, genelde iç zonlar için 75-80 W civarında ısı alınır. Dış zon için 150 W civarındadır. Bu değerler ıslak hacimlerde 135 W’a çıkabilir. 1 m yerden ısıtma borusunda 0,113 litre su, 100 m yerden ısıtma borusunda ise sadece 11,30 litre su vardır.
Yerden ısıtma tesisatında her türlü yakıt kullanılabilir. Yakıt sistemi, kullanıcının ve o bölgenin imkânlarına göre değişebilir; bu nedenle, bu konuda bir yakıt sınırlaması yoktur. Yerden ısıtma sistemi düşük sıcaklıkta çalıştığından, ısı pompaları için ideal birer ısıtıcı iç ünite görevi görür. Güneş enerjisi takviye edilmiş yer kaynaklı ısı pompaları ve düşük sıcaklıkta su üreten jeotermal enerji, yerden ısıtma sistemlerine çok uygundur. Ayrıca, yoğuşmalı kazanların en verimli çalıştığı ısıtma sistemidir. Yoğuşmalı kazanlarda dönüş suyu sıcaklığı 25-30°C’lere düştüğünde, kazan verimi normal verime ilaveten % 10’a varan oranda artmaktadır. Tüm bu değeler göz önüne alındığında, yerden ısıtma yapılacak bir sistemde alternatif bir enerji söz konusu değilse, yoğuşmalı kazan kullanımını şiddetle tavsiye etmekteyiz.
Yerden ısıtma boruları, binalardaki inşaat anında, pis su ve temiz su tesisatlarının bitirilip, iç sıvaların yapılması ile kaba beton üzerinde zemin döşemesi yapılmadan önce döşenir. Binada ağır bir asma tavan işçiliği var ise; asma tavanın yapımı esnasında şap üzerinden de olsa borulara zarar verme riski vardır. Bu nedenle asma tavandaki ağır işlerin bitmesi ve odalara giren forklift ve benzeri araçların işlerini bitirmeleri beklenmelidir. Daha sonra borular döşenmeli ve üzerine şap atılarak zemin döşemesi tamamlanmalıdır.
Yerden ısıtma uygulanacak dairelerde, döşeme yenilenecek veya tadilat yapılacak ise; döşeme kırılarak yapılabilir. Döşeme kırılmadan, tavan yüksekliğine de bakılarak, mevcut zemine ilave yapıldığında, bina veya daire içi kapılarının yükseklikleri ve binanın diğer komşu yapılarla olan kot ilişkisi gözden geçirilmelidir.